Site Overlay

1.1 Quatorze juliet

Blankenberge-Nieuwpoort-Dieppe

Onze eerste meerdaagse zeiltocht van Nieuwpoort naar Dieppe verloopt voorspoedig. In Calais maken we nog een tussenstop om het tij af te wachten. We leggen daar de boot vast aan een mooring bal en gebruiken de tijd die we moeten wachten om te slapen en avondeten te koken. Vanuit Calais tot aan Boulogne hebben we pal wind tegen. Het is mijn beurt om als eerste te gaan slapen. We houden een wachtschema aan van 3 uur op en 3 uur af. Maar door de wind en golven is het binnen liggen niet echt comfortabel. We veranderen van koers en zetten de motor aan. Eenmaal voorbij Cap Griz-Nez wordt de golfslag steeds rustiger en daarmee ook het comfort aan boord. De nacht verloopt voorspoedig en we komen op 10 juli zaterdagochtend aan in Dieppe. Het is nog vrij rustig in de haven met de verschillende boten en nationaliteiten. Een zeilboot waarmee we vanuit Calais zijn opgevaren treffen we een dag later in Dieppe. We raken aan de praat en de eerste bootborrel is een feit. We klussen nog wat aan de boot en bekijken de opties om verder te varen richting Cherbourg. Op maandag 12 juli vertrekken we vanuit Dieppe en beginnen aan onze tweede meerdaagse zeiltocht. 

smullen van een Belgisch wafeltje met Rien

We zijn nog niet uit de haven en het begint te regenen. De Bimini hebben we aangeschaft om ons te beschermen tegen de zon maar we merken dat het “zonnedakje” ook prima dienst doet als “regendakje”. Dit maakt het wel een stuk aangenamer en voorkomt dat we tot op ons ondergoed nat geregend zouden zijn. Gelukkig klaart het enig tijd later op en blijft het tot aan Cherbourg droog. In Cherbourg treffen we onze vrienden van de zeilboot Janjorem. We hebben elkaar leren kennen in de haven van Herkingen en in de aanloop naar ons vetrek veel contact met elkaar gehad. We praten elkaar bij over onze ervaringen tot nu toe en bespreken ook het plan om naar A Coruña te varen. Janjorem heeft het plan om vrijdag 16 juli te vertrekken en zonder tussenstop door te varen. We overwegen de opties en besluiten om samen met Janjorem op te varen. Het idee dat je samen de Golf van Biskaje kunt oversteken, vinden we wel geruststellend en uiteraard ook leuk om die ervaring te kunnen delen. In de dagen die volgen bereiden we ons voor door nog wat noodzakelijke klussen uit te voeren waaronder de Iridium Go! installeren zodat we via een satellietverbinding contact kunnen houden met familie en natuurlijk ook met Hans en Annette van zeilboot Janjorem. 

bienvenue en france!

Op 14 juli pakken de Fransen groot uit met vuurwerk en vanaf de boot kijken we naar het spektakel. Nog 1 dagje en dan vertrekken we; 4 dagen en 3 nachten op zee. De weersverwachtingen zien er gunstig uit dus we kunnen niet wachten om te gaan. Vrijdag 16 juli, de dag van ons vertrek uit Cherbourg, we wachten op het tij zodat we stroom mee hebben voor de beruchte Alderney Race. Daar kan het ontzettend hard stromen en is het noodzaak om je aankomst daar goed te timen. Nog één laatste stop. We tanken de boten vol en om 15:00 uur varen we de haven van Cherbourg uit.

Quatorze Juliet!